Week van de Korte Keten

04-05-2018

Van zaterdag 26 mei tot zondag 3 juni is het de Week van de Korte Keten. Daarbij draait alles om hoeve- en streekproducten. Met Plattelands-TV trok ik naar Marc en Linda in Morkhoven, die - nauwelijks te geloven - échte Belgische saffraan telen. En lekker dat dat is ! 

Bekijk de reportage:

(( interview met Plattelands-TV )) 

V : Dag Peter, het bedrijf waar we nu staan is een mooi voorbeeld van een korte keten – verhaal.

“Hier op de Saffraanboerderij verkopen ze hun product via de Korte Keten. En zij zijn lang niet meer de enige. Alleen al in de provincie Antwerpen ondersteunen wij op dit moment 181 producenten die we kennen, die via de Korte Keten verkopen. Maar er zijn er ongetwijfeld ook veel die we nog niet kennen. Ik roep hen bij deze graag op om zich te melden bij de provincie. Dan kunnen we hen ook mee promoten.”

V : Hoe promoten jullie hen dan ?

“De provincie Antwerpen ondersteunt al die lokale ondernemers onder één gezamenlijke noemer : Lekkers met Streken. Dat is ook de naam van de website waarop de producenten hun eigen producten kunnen plaatsen. Verder trekken we langs grote evenementen in de provincie met ons Lekkers-met-Streken-terras. In de week van de korte keten staat dat in Herentals opgesteld. Wie dus wil komen proeven van al het lekkers uit die regio, die moet op zaterdag 2 juni op de Grote Markt van Herentals zijn.”

V: Doet de promotie ook meer dan enkel promotie maken ?

“De provincie organiseert ook geregeld vormingsmomenten rond belangrijke thema’s als voedselveiligheid, reclametechnieken, enzovoort. Wij ondersteunen ondernemersnetwerken én we hebben ook subsidies om originele en vernieuwende ideeën een duwtje in de rug te geven. Zo hebben de horeca-uitbaters in Kasterlee bijvoorbeeld speciale kindermenu’s op basis van streekproducten ontwikkeld, in de keuken van woonzorgcentrum Lindelo werken ze nu met lekkers uit de eigen streek, enzovoort.

 

Social Media: