Wie bakt het Beddermolenbrood

12-10-2018

Sinds een jaar is de Beddermolen in Tongerlo elke eerste en derde zondag van de maand open voor het publiek. Om de windmolen nog een extra troef te geven, zal je het meel vanaf 2019 in de molen kunnen kopen. Daarnaast willen Kempens Landschap en de gemeente het meel aanbieden aan de Westelse bakkers om er af en toe, als er voldoende voorradig is, brood van te maken. Extra troef, naast de heerlijke smaak: van de verkoop van het Beddermolenbrood zal een aandeel terugvloeien naar het beheer en de activiteiten op het molendomein zelf.

De Beddermolen in Tongerlo werd in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van de abdij van Tongerlo. Bij de molen verscheen vrij snel een domein met een huis, een stal, een schuur en een bakhuisje, omgeven door landbouwgronden. De molen doorstond woelige tijden en rampen, waaronder een zware brand in 1967. De toenmalige eigenaar bouwde de molen terug op, maar zonder binnenwerk. Toen Kempens Landschap en de gemeente Westerlo de molen in 2011 kochten, wilden ze daar verandering in brengen. Ze lieten hem restaureren en nieuw binnenwerk vervaardigen, met prachtig resultaat. Sinds oktober 2017 is de Beddermolen weer in staat om te malen en is hij elke eerste en laatste zondag open voor het publiek. Zes vrijwillige molenaars geven dan uitleg en malen als het kan. Heden zijn ook de andere gebouwen in restauratie, met onder andere een bakhuisje waar later door vrijwilligers bakworkshops en demonstraties gegeven worden.

Tijdens het afgelopen jaar kon het meel van de windmolen af en toe gekocht worden tijdens evenementen. Het brood dat de mensen er thuis van bakten, werd enorm gesmaakt. Zo’n brood is met weinig te vergelijken, en de vraag naar het meel van de Beddermolen steeg dan ook. Daarom bekeek Kempens Landschap samen met het Voedselagentschap de mogelijkheid om het meel op een iets grotere basis aan te bieden. Momenteel wordt alles daarvoor administratief in orde gebracht. We verwachten dat het meel vanaf januari 2019 verkocht kan worden.

Die verkoop zal enerzijds doorgaan in de molen zelf, voor particulieren die er zelf een brood mee willen bakken. Verder zullen we het meel gebruiken voor demonstraties die door onze vrijwillige bakkers worden gegeven in het bakhuisje, eens dat gerestaureerd is. Daarnaast weten we dat er bij verschillende lokale bakkers interesse is om af en toe Beddermolenbrood in hun winkel te kunnen aanbieden. Ook op die vraag willen we ingaan, uiteraard met de randvoorwaarde dat er enkel meel te krijgen zal zijn als er voldoende wind is geweest en onze vrijwillige molenaars tijd hadden. Het blijft allemaal kleinschalig. Bovendien zal het meel via een beurtrol naar de deelnemende bakkers gaan. Maar dat maakt het brood wel extra exclusief natuurlijk.

Met het Beddermolenbrood is het Merodegebied weer een bijzonder streekproduct rijker. We zullen dan ook het Merodelabel voor het Beddermolenbrood aanvragen. Dat is een kwaliteitslabel voor producten die het gebied typeren en lokaal worden geproduceerd. Een andere leuke troef van het Beddermolenbrood is dat er per verkocht brood een deel van de opbrengst terugvloeit naar de Beddermolen zelf. Dat geld zal mee gebruikt worden voor het beheer en onderhoud van de gebouwen en het groen en de organisatie van activiteiten op het molendomein. Op die manier dragen de kopers zelf bij aan het erfgoed waar ze zo graag van genieten: een mooi voorbeeld van “Visitor Giveback”, waar we in de Merode ook op andere plekken rond werken.

Geïnteresseerd?

Bakkers uit Westerlo die interesse hebben om het Beddermolenbrood ook af en toe in hun winkel aan te bieden, mogen zich melden bij Kempens Landschap door te mailen naar info@kempenslandschap.be. Ook met alle vragen kan je daar terecht. Het meel zal vanaf 2019 ook te koop zijn in de windmolen. De openingstijden kan je vinden op www.beddermolen.be.

 

Social Media: